“Alleen nog een kwestie van goed laten landen…”

Feb 11, 2022

BLOG

Hoeveel verandertrajecten worden nog altijd door een select clubje uitgedacht, en moeten dan ‘nog even gecommuniceerd’? Alleen nog een kwestie van het draagvlak regelen… Ik blijf me echt verbazen over het feit dat deze valkuil nog altijd zo ontzettend groot is voor veel organisaties: snel nog wat communicatie ‘zenden’, want “we willen vooruit en geen tijd meer verliezen”. Hoewel het tijdswinst lijkt te geven, ben ik ervan overtuigd dat je zo je eigen weerstand creëert. Het vraagt nog harder werken om het verhaal ‘te laten landen’.

En precies bij dat ‘laten landen’ wringt de schoen. Iets ‘laten landen’ past bij een visie op veranderen waar ook de term ‘uitrollen’ onbewust nog sterk domineert.

‘’We willen vooruit! Dan gaan we toch geen ruimte bieden aan zeurverhalen en een hoop negativiteit? Want wat je aandacht geeft groeit!’’
Bij mij gaan dan alarmbellen af. Het is een signaal dat er nog niet grondig genoeg geluisterd is in de organisatie. Want wat hebben die zeurverhalen, die je liever geen aandacht geeft, maar die wél leven in de organisatie, te zeggen? Realiseer je dat er waardevolle informatie in deze verhalen zit. En: dat wat je negeert, woekert.

Ook voor organisaties en teams geloof ik dus in de kracht van kwetsbaarheid. De sleutel zit in open en oprechte gesprekken. En wie zegt dat je alleen ‘zeurverhalen’ ophaalt als je écht gaat luisteren?

Juist wanneer je open en actief gaat luisteren in de organisatie, ga je verhalen horen die waardevolle aanknopingspunten geven. Waarmee je plannen kunt bijschaven en kunt verrijken. Waardoor je als organisatie juist kunt versnellen. Ga dus op zoek naar patronen in de verhalen die je hoort, met in je achterhoofd:

  • 1x is toeval, 2x valt op, 3x is een patroon.
  • Wat is in de zorgen of frustraties verbindend en biedt dus haakjes?

En organiseer dan niet eenmalig een ‘luisterronde’ in je organisatie, maar organiseer doorlopend het goede gesprek. Zorg voor een gezond ventiel waardoor medewerkers kunnen ontladen en samen ontdekken: belangrijke voorwaarden om te kunnen ontwikkelen.

Verbind wat er leeft in de organisatie aan je verandertrajecten, zodat ze organischer en duurzamer verlopen. Benieuwd naar de kracht van Storylistening in teams? Hoe je dit concreet aanpakt? Neem gerust contact op!

categorieën:

deel dit artikel: