Kaders en regels helpen creatief te denken…huh?

Jun 24, 2022

BLOG

Klinkt tegenstrijdig toch? Creatief denken heeft regels en kaders nodig. Het gaat om regels en kaders die helpen patronen te doorbreken. En die de linker én rechter hersenhelften weten te verbinden. Heel lang werd creativiteit toegeschreven aan de rechter hersenhelft. Inmiddels weet men dat dit echt te kort door de bocht is. In recentere onderzoeken zien ze juist een combinatie van activiteiten tussen de twee hersenhelften wanneer iemand creatief bezig is.

Barbara Tammes in haar boek Playmode:

“Creativiteit is geen chaos maar een verandering van structuur. Eerst moet je ruimte voor het onverwachte scheppen. En die ruimte krijg je niet door oneindigheid, maar door kaders. Kaders waarbinnen je kunt experimenteren, klooien, pielen, modderen, prutsen, net doen alsof, kortom: spelen.”

Nog een misverstand: dat het een bijzondere denkkracht is die áán gaat, creativiteit kent juist minder hersenactiviteit. Het is een breinstijl, een modus waarin je dus jezelf kunt trainen. 

Er zijn veel technieken die je kunt toepassen om vernieuwende ideeën te bedenken. Wat passend is hangt af van het vraagstuk. Bij een begeleide brainstorm hoef je je daar niet druk om te maken en word je door het proces geleid. Inclusief selecteren en komen tot een eerste uitwerking van frisse ideeën.

Echt een feest om te mogen begeleiden!

Ook behoefte aan een begeleide brainstorm? Of een workshop over creatief denken? Neem dan gerust contact met me op.

categorieën:

deel dit artikel: